El impacto del cultivo de cacao en los niveles de pobreza: evidencia regional para el Perú, 2008-2019

Erick Lahura, Sintia Yanela Santos Pintado, Gibel Andrea Tapia Tovar

Producción científica: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

Resumen

Cocoa production in Peru has seen remarkable growth in recent years, positioning it as a potential driver for poverty reduction. This study examines the relationship between cocoa cultivation and poverty levels in cocoa-producing regions during the 2008-2019 period. The analysis employs panel data regression models estimated using pooled OLS, fixed effects, and random effects approaches. To address omitted variable bias, control variables, and the Two-Stage Least Squares (2SLS) estimator are incorporated. The results indicate that a 20 % increase in productivity leads to a 0.2 percentage point reduction in poverty rates, while price fluctuations have no significant effect. These findings underscore the importance of policies focused on enhancing cocoa productivity as a means to alleviate poverty.

Título traducido de la contribuciónThe impact of cocoa cultivation on poverty levels: Regional evidence from Peru, 2008-2019
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)53-69
Número de páginas17
PublicaciónDesarrollo y Sociedad
Volumen2025
N.º99
DOI
EstadoPublicada - 2025

Palabras clave

  • Agricultural productivity
  • econometric models
  • panel data
  • Peru

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'El impacto del cultivo de cacao en los niveles de pobreza: evidencia regional para el Perú, 2008-2019'. En conjunto forman una huella única.

Citar esto